Ciasteczka do kawy
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Łączny czas:
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Ciasteczka do kawy
Ciasteczka do kawy – składniki
- 200g masła (lub margaryny)
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie)
- 1/2 szklanki czekoladowych wiórków (opcjonalnie)
Ciasteczka do kawy – przepis krok po kroku
- W dużym naczyniu wymieszaj masło (lub margarynę) i cukier, aż uzyskasz jednolitą masę.
- Dodaj jajka i ekstrakt waniliowy, kontynuując mieszanie.
- W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól.
- Stopniowo dodawaj suchą mieszankę do mokrej, mieszając, aż składniki się połączą.
- Jeśli chcesz, dodaj posiekane orzechy włoskie i czekoladowe wiórki, mieszając delikatnie.
- Przykryj ciasto folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
- W międzyczasie, nagrzej piekarnik do 180°C.
- Wyjmij ciasto z lodówki i uformuj małe kulki, układając je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Delikatnie spłaszczaj kulki, aby uzyskać kształt ciasteczek.
- Piecz ciasteczka w nagrzanym piekarniku przez około 12-15 minut, aż lekko się zrumienią.
- Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na blasze.
- Gotowe ciasteczka do kawy możesz przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.