Ciasteczka z ciasta francuskiego

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Ciasteczka z ciasta francuskiego


Ciasteczka z ciasta francuskiego

Ciasteczka z ciasta francuskiego – składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajko, roztrzepane
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • opcjonalnie: posypka cukrowa lub lukier do dekoracji

Ciasteczka z ciasta francuskiego – przepis krok po kroku

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
  2. Na lekko oprószonej mąką powierzchni rozwiń ciasto francuskie.
  3. Posyp ciasto cukrem i cynamonem.
  4. Złóż ciasto na pół i delikatnie dociskaj brzegi, aby składniki się połączyły.
  5. Wytnij ciasteczka za pomocą foremek w dowolnych kształtach.
  6. Ułóż ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Pędzlem posmaruj ciasteczka roztrzepanym jajkiem.
  8. Jeśli chcesz, posyp ciasteczka cukrową posypką lub udekoruj lukrem.
  9. Wstaw blaszkę do piekarnika i piecz ciasteczka przez około 15-20 minut, aż staną się złociste i chrupiące.
  10. Wyjmij ciasteczka z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na kratce.
  11. Gotowe! Teraz możesz cieszyć się smacznymi ciasteczkami z ciasta francuskiego.


Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *