Ciasto czekoladowe – wilgotne i szybkie

Czas przygotowania:

20 min.

Czas gotowania:

30 min.

Łączny czas:

50 min.

Ilość porcji:

10-12

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

Amerykańska

Ciasto czekoladowe przepis na kojące serce, dusze i ciało idealnie czekoladowe, wilgotne i cieknące czekoladą brownie. To absolutny klasyk dla wszystkich łasuchów. Dodaję tylko gorzką czekoladę, dzięki temu smak jest wyrazisty. Do czekoladowej rozpusty pasują lody waniliowe, kleks bitej śmietany czy konfitura – wiem, brzmi to jak gruba przesada ale po co piec ciasto jeśli przesady się nie kocha. Uwaga brownie a la Madzia nadchodzi. Składniki na klasyczną okrągłą blachę tortową.

Ciasto czekoladowe – składniki

  • 2,5 tabliczki gorzkiej czekolady
  • szklanka mąki pszennej (przesianej)
  • 1,5 szklanki cukru jeśli lubicie bardziej słodkie możecie sypnąć dwie
  • 6 jaj (osobno żółta i białka)
  • 1 kostka masła
  • 2 łyżki gorzkiego kakao

Ciasto czekoladowe – przepis

  1. W kąpieli wodnej rozpuścić masło z czekoladą. Czyli na garnek ze szklanką gotującej się wody należy położyć miskę i w niej rozpuszczać powoli masło z czekoladą.
  2. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka należy utrzeć z cukrem na gładką masę, następnie dosypać mąki i dokładnie wymieszać (najsprawniej pójdzie jeśli użyjecie miksera).
  3. Do przestygniętej roztopionej czekolady z masłem dolać żółtka.
  4. Do masy dodać 2 łyżki kakao.
  5. Białka ubić na gęstą pianę i delikatnie łyżką wmieszać je do masy. Chodzi o to, żeby masa była puszysta i delikatna.
  6. Wylać na blachę posmarowaną masłem i piec w temperaturze 180 stopni przez 20-30 minut. Nie wysuszcie zbyt ciasta – powinno być w środku wilgotne i gęste.

Przepis powyższy wróży cukierniczy sukces nawet początkującym. Poniżej propozycja podania ciasta w formie delikatnego deseru z bitą śmietaną, kulką waniliowych lodów i odrobiną wiśniowej konfitury.

ciasto czekoladowe
Ciasto czekoladowe
3.9/5 - (15 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Jeden komentarz

  1. Bardzo mi się podoba wersja deseru w kieliszku – świetny pomysł ! Musze kiedyś spróbować tego przepisu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *