Ciasto czekoladowe – wilgotne i szybkie
Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
Łączny czas:
50 min.
Ilość porcji:
10-12
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
Amerykańska
Ciasto czekoladowe przepis na kojące serce, dusze i ciało idealnie czekoladowe, wilgotne i cieknące czekoladą brownie. To absolutny klasyk dla wszystkich łasuchów. Dodaję tylko gorzką czekoladę, dzięki temu smak jest wyrazisty. Do czekoladowej rozpusty pasują lody waniliowe, kleks bitej śmietany czy konfitura – wiem, brzmi to jak gruba przesada ale po co piec ciasto jeśli przesady się nie kocha. Uwaga brownie a la Madzia nadchodzi. Składniki na klasyczną okrągłą blachę tortową.
Ciasto czekoladowe – składniki
- 2,5 tabliczki gorzkiej czekolady
- szklanka mąki pszennej (przesianej)
- 1,5 szklanki cukru jeśli lubicie bardziej słodkie możecie sypnąć dwie
- 6 jaj (osobno żółta i białka)
- 1 kostka masła
- 2 łyżki gorzkiego kakao
Ciasto czekoladowe – przepis
- W kąpieli wodnej rozpuścić masło z czekoladą. Czyli na garnek ze szklanką gotującej się wody należy położyć miskę i w niej rozpuszczać powoli masło z czekoladą.
- Oddzielić żółtka od białek. Żółtka należy utrzeć z cukrem na gładką masę, następnie dosypać mąki i dokładnie wymieszać (najsprawniej pójdzie jeśli użyjecie miksera).
- Do przestygniętej roztopionej czekolady z masłem dolać żółtka.
- Do masy dodać 2 łyżki kakao.
- Białka ubić na gęstą pianę i delikatnie łyżką wmieszać je do masy. Chodzi o to, żeby masa była puszysta i delikatna.
- Wylać na blachę posmarowaną masłem i piec w temperaturze 180 stopni przez 20-30 minut. Nie wysuszcie zbyt ciasta – powinno być w środku wilgotne i gęste.
Przepis powyższy wróży cukierniczy sukces nawet początkującym. Poniżej propozycja podania ciasta w formie delikatnego deseru z bitą śmietaną, kulką waniliowych lodów i odrobiną wiśniowej konfitury.
Bardzo mi się podoba wersja deseru w kieliszku – świetny pomysł ! Musze kiedyś spróbować tego przepisu