Ciasto z malinami

Czas przygotowania:

20 min

Czas gotowania:

40 min

Łączny czas:

1 godz.

Ilość porcji:

6-8

Stopień trudności:

łatwy

Typ kuchni:

międzynarodowa, polska

Ciasto z malinami – składniki

  • 250g mąki
  • 150g masła
  • 100g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250g malin (można również użyć innych owoców jagodowych)
  • 2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie, do posypania)

Ciasto z malinami – przepis krok po kroku

  1. W misce wymieszaj mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
  2. Dodaj masło i rozdrobnij je palcami, aż powstanie kruszonka.
  3. Do kruszonki dodaj jajka i zagnieć ciasto.
  4. Ciasto podziel na dwie części – jedną większą i jedną mniejszą.
  5. Większą część ciasta rozwałkuj i wyłóż nią spód formy do pieczenia.
  6. Na spód ciasta wyłóż maliny.
  7. Na maliny rozwałkuj pozostałą część ciasta i przykryj nimi maliny.
  8. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40 minut w temperaturze 180°C.
  9. Po upieczeniu, wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  10. Przed podaniem, posyp ciasto cukrem pudrem.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *