Ciasto czekoladowe z malinami

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Ciasto czekoladowe z malinami – składniki

  • 200g gorzkiej czekolady
  • 150g masła
  • 150g cukru
  • 4 jajka
  • 150g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150g malin (można użyć również innych owoców)

Ciasto czekoladowe z malinami – przepis krok po kroku

  1. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
  2. W osobnym naczyniu rozpuść masło.
  3. W misce wymieszaj cukier z jajkami, a następnie dodaj rozpuszczone masło i rozpuszczoną czekoladę. Dokładnie wymieszaj.
  4. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia, ponownie wymieszaj, aż składniki się połączą.
  5. Na koniec dodaj maliny i delikatnie wymieszaj, aby równomiernie rozłożyły się w cieście.
  6. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 30-35 minut, aż ciasto będzie ładnie wypieczone.
  8. Po upieczeniu, wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  9. Gotowe ciasto czekoladowe z malinami możesz podać posypane cukrem pudrem lub polane polewą czekoladową.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *