Sernik z malinami

Czas przygotowania:

50 min

Czas gotowania:

1 godz.

Łączny czas:

1 godz. 50 min

Ilość porcji:

6-8

Stopień trudności:

łatwy

Typ kuchni:

międzynarodowa, polska

Sernik z malinami – składniki

  • 250g herbatników
  • 100g masła
  • 500g serka mascarpone
  • 200g cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 250g malin (świeżych lub mrożonych)

Sernik z malinami – przepis krok po kroku

  1. Rozgnieć herbatniki w misce lub blenderze.
  2. Stop masło i wymieszaj je z rozgniecionymi herbatnikami.
  3. Przygotuj tortownicę, wyłóż jej dno papierem do pieczenia.
  4. Wylep herbatnikową masę na dno tortownicy, równomiernie ją rozprowadzając.
  5. Wstaw tortownicę do lodówki na 30 minut, aby masa stężała.
  6. W międzyczasie, w dużej misce, wymieszaj ser mascarpone, cukier, jajka i ekstrakt waniliowy.
  7. Dodaj maliny do masy serowej i delikatnie wymieszaj.
  8. Wyjmij tortownicę z lodówki i wlej masę serową na herbatnikową bazę.
  9. Wyrównaj wierzch i wstaw sernik do nagrzanego piekarnika.
  10. Piecz przez około 50-60 minut w temperaturze 180°C.
  11. Po upieczeniu, wyjmij sernik z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  12. Przed podaniem, schłodź sernik w lodówce przez co najmniej 2 godziny.
  13. Sernik z malinami gotowy do podania!
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *