Tarta z malinami

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Tarta z malinami – składniki

  • 200g mąki
  • 100g masła
  • 50g cukru
  • 1 jajko
  • 300g malin
  • 2 łyżki cukru pudru
  • sok z połowy cytryny
  • opcjonalnie: bita śmietana do podania

Tarta z malinami – przepis krok po kroku

  1. W misce wymieszaj mąkę, masło, cukier i jajko, aż powstanie jednolite ciasto.
  2. Przełóż ciasto na stolnicę i zagnieć je, aż będzie elastyczne. Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
  3. W międzyczasie umyj maliny i osusz je delikatnie na papierowym ręczniku.
  4. W małej misce wymieszaj maliny, cukier puder i sok z cytryny.
  5. Po 30 minutach wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na grubość około 3 mm.
  6. Przełóż ciasto do formy do tarty, delikatnie dociskając je do dna i brzegów.
  7. Na wierzch ciasta równomiernie rozłóż przygotowane maliny.
  8. Wstaw tartę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30 minut w temperaturze 180°C.
  9. Po upieczeniu wyjmij tartę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  10. Podawaj tarta z malinami na ciepło lub z dodatkiem bitej śmietany.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *