Cukinia w słoikach

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Cukinia w słoikach – składniki

  • 2 średnie cukinie
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
  • opcjonalnie: 1/4 łyżeczki ostrej papryki

Cukinia w słoikach – przepis krok po kroku

  1. Przygotuj cukinie, usuwając końce i krojąc je na cienkie plastry.
  2. Obierz cebule i czosnek, a następnie posiekaj je drobno.
  3. W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek.
  4. Dodaj posiekane cebule i czosnek, smażąc je na złoty kolor.
  5. Dodaj pokrojone plastry cukinii do garnka i smaż przez około 5 minut, aż cukinia zmięknie.
  6. W międzyczasie, przygotuj słoiki do przechowywania. Dokładnie je umyj i wysusz.
  7. Do garnka z cukinią dodaj sól, pieprz, oregano, bazylię, tymianek i opcjonalnie ostrą paprykę. Dokładnie wymieszaj.
  8. Gotuj cukinię jeszcze przez kilka minut, aby składniki się połączyły i aromaty się uwolniły.
  9. Przełóż gotową cukinię do przygotowanych słoików, starając się wypełnić je do samego końca.
  10. Zamknij słoiki dokładnie i odstaw do ostygnięcia.
  11. Przechowuj cukinię w słoikach w lodówce przez około tydzień.

Teraz możesz cieszyć się smakiem domowej, konserwowanej Cukinii w słoikach przez dłuższy czas!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *