Czebureki z mięsem wołowym
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Czebureki to aromatyczne, soczyste i wspaniale rozgrzewające ukraińskie, smażone pierogi. W środku wypchane mięsem wołowym, które jest dość tłuste – po usmażeniu wydobywa się z nich tłusty, wołowy bulion, który powoduje niesamowite wrażenia smakowe, które czynią pierwsze zetknięcie z czeburekiem niesamowitym przeżyciem.
Ciasto to mieszanka mąki, wody i soli – powinno być cienkie, wilgotne i elastyczne – dzięki temu doskonale uwięzi farsz, a po usmażeniu nie będzie za grube.
Doskonałym dodatkiem do czebureków jest rosół – oczywiście wołowy.
Czebureki z mięsem wołowym – składniki
Ciasto:
- mąka, woda, sól wg. ciasto na pierogi
Farsz:
- 600 gramów mielonej, tłustej wołowiny
- 1 średnia cebula (uprzednio podsmażona)
- sól, pieprz
- olej do smażenia (około pół litra)
Czebureki z mięsem wołowym – przepis
- Gorąca wodę połączyć z mąką i solą – ciasto powinno być wilgotne i mieć plastyczną konsystencję. Wyrobione ciasto odkładamy, przykryte ścierką na pół godziny w ciepłe miejsce.
- Podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę na złocisty kolor i dodajemy do mięsa mielonego, które przyprawiamy solą i pieprzem do smaku – proponuję nie żałować tych dwóch przypraw – czebureki mają być wyraziste.
- Ciasto wałkujemy na cienki placek wielkości talerzyka deserowego – tak, tak – czeburaki to potężne pierogi.
- Do ciasta wkładamy około 1,5 łyżki stołowej farszu – nie powinno być za dużo farszu bo ciasto zbyt napuchnie i wycieknie z niego nawilżający tłuszcz. Zawiniątka powinny być raczej płaskie.
- Sklejamy ciasto za pomocą wody i solidnego uciskania – pamiętajcie – musi być szczelnie.
- Wrzucamy czebureki na rozgrzany tłuszcz i smażymy z każdej strony, aż pięknie się zarumienią.
- Podajemy z rosołem – uważajcie – nawet jeśli czeburek ostygł z wierzchu – w środku nadal jest gorący jak lawa i może poparzyć Wasze łakome paszcze.