Czekoladowe markizy
Czas przygotowania:
30 min
Czas gotowania:
2 godz. 00 min
Łączny czas:
2 godz. 30 min
Ilość porcji:
6
Stopień trudności:
średni
Typ kuchni:
francuska
Czekoladowe markizy to wyjątkowo kuszący deser, który z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom czekolady. Mają one delikatną, niemalże aksamitną teksturę i głęboki czekoladowy smak. Jeżeli brzmi to zachęcająco, zapraszam do zapoznania się z poniższym przepisem.
Czekoladowe markizy – składniki:
- 200g gorzkiej czekolady
- 100g masła
- 4 jajka
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- Szczypiec soli
- Kakaowy proszek do posypania
Alternatywy:
- Jeżeli preferujesz słodszy deser, możesz użyć mlecznej czekolady zamiast gorzkiej.
- Można dodać łyżkę koniaku dla głębszego smaku.
Czekoladowe markizy – przepis krok po kroku:
- Na początku rozbijamy jajka na żółtka i białka.
- Czekoladę łamiemy na kawałki i razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
- Kiedy czekolada jest już rozpuszczona, dodajemy do niej cukier puder, ekstrakt z wanilii i żółtka. Mieszamy do połączenia składników.
- Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem soli. Następnie delikatnie łączymy je z czekoladową masą.
- Ciasto przekładamy do foremek i wstawiamy do zamrażalnika na co najmniej 2 godziny.
- Przed podaniem posypujemy czekoladowe markizy kakaowym proszkiem.