Szybkie pączki bananowe
Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
10 min.
Łączny czas:
20 min.
Ilość porcji:
4-6
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
azjatycka
Deser bananowy według mistrza Gordona, to puszyste kuleczki z banana z odrobiną mąki, wiórków kokosowych, nutą limonki i cukru. Smakują jak z ekskluzywnej azjatyckiej knajpy. Puszystości bananowym pączkom nadaje proszek do pieczenia, mają chrupiącą skórkę i lekko ciągnący się środek. Są smażone w głębokim oleju. Oprószcie je cukrem pudrem i poczekajcie chwilę, aż przestygną bo można się nimi nieźle poparzyć. Przygotujecie ten deser w 15 minut i powalicie Waszych gości na kolana.
Szybkie i pyszne pączki bananowe – składniki
- 3 dorodne banany (mogą mieć czarne plamy)
- 8 łyżek mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- niecała, mała łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- skórka z jednej limonki
- cukier puder do posypania
- olej do smażenia
Szybkie pączki bananowe – przepis
- Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe, sól i cukier oraz skórkę z limonki czyli tak zwane suche składniki.
- Następnie dodać do nich dojrzałe banany, rozgniecione widelcem – połączyć dokładnie składniki.
- Wstawić mieszaninę do lodówki na około pół godziny.
- Rozgrzać olej i gdy będzie gotowy wrzucać delikatnie łyżką kawałki ciasta bananowego. Powinny zrumienić się na złoty, piękny kolor. Gotowe kulki odkładać na grubą warstwę ręcznika papierowego – dzięki temu pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu.
- Gotowe i rumiane kulki oprószyć cukrem pudrem i jeść szybko, póki są jeszcze ciepłe.