Deser ganache

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Deser ganache – składniki

  • 200g czekolady gorzkiej
  • 200ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • opcjonalnie: posypka, np. orzechy, owoce, wiórki kokosowe

Deser ganache – przepis krok po kroku

  1. W rondelku podgrzej śmietankę kremówkę, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
  2. W międzyczasie, czekoladę gorzką posiekaj na drobne kawałki.
  3. Do podgrzanej śmietanki dodaj posiekaną czekoladę i mieszaj, aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolita masa.
  4. Dodaj masło i cukier puder do masy czekoladowej i dokładnie wymieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.
  5. Jeśli chcesz, możesz dodać ekstrakt waniliowy dla dodatkowego aromatu.
  6. Przełóż deser ganache do miseczek lub foremek i wstaw do lodówki na około 2 godziny, aby stężał.
  7. Przed podaniem możesz posypać deser ganache ulubioną posypką, na przykład orzechami, owocami lub wiórkami kokosowymi.
  8. Smacznego!
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *