Kotlet devolay

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Devolay to pyszne danie, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kuchni. Jest to połączenie soczystego mięsa, chrupiącej panierki i aromatycznego nadzienia. Przygotowanie Devolay jest proste i nie wymaga wielu składników. Spróbuj tego przepisu i rozkoszuj się smakiem tego wyjątkowego dania!

Kotlet devolay – składniki

  • 4 plastry schabu
  • 4 plasterki szynki
  • 4 plasterki sera żółtego
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • olej do smażenia

Alternatywnie, zamiast schabu można użyć filetów z kurczaka lub indyka. Zamiast szynki, można użyć boczku lub szynki wieprzowej. Jeśli nie masz sera żółtego, możesz użyć sera cheddar lub gouda.

Kotlet devolay – przepis krok po kroku

  1. Przygotuj mięso: rozłóż plastry schabu na desce do krojenia. Na każdym plasterku umieść po plasterku szynki i sera.
  2. Zwiń mięso w ruloniki, starając się, aby nadzienie było dobrze zamknięte w środku.
  3. W misce roztrzep jajka, dodaj mleko, sól i pieprz. W drugiej misce umieść bułkę tartą.
  4. Obtocz każdy rulonik mięsny w mące, następnie zanurz go w jajku i na końcu obtocz w bułce tartej, dokładnie panierując.
  5. Na patelni rozgrzej olej i smaż ruloniki z obu stron na złoty kolor.
  6. Po usmażeniu, odsącz ruloniki na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  7. Podawaj Devolay na gorąco, najlepiej z ulubionym sosem i dodatkami.

Devolay to danie, które można podać jako główne danie obiadowe lub kolację. Można je podać z ziemniakami, ryżem lub sałatką. Smacznego!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *