Domowa przyprawa 5 smaków

Czas przygotowania:

5 min

Czas gotowania:

Łączny czas:

5 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

azjatycka

Ten unikalny mix smaków jest nieodzownym elementem wielu orientalnych dań. Dobra wiadomość jest taka, że nie musisz już szukać tej przyprawy w sklepach, bo możesz ją zrobić samodzielnie, w domu. Oto przepis na domową przyprawę 5 smaków.

Domowa przyprawa 5 smaków – składniki:

  • 2 łyżki ziaren kopru włoskiego
  • 2 łyżki ziaren anyżu gwiazdkowatego
  • 2 łyżki ziaren pieprzu syczuańskiego
  • 2 łyżki ziaren goździków
  • 2 łyżki ziaren cynamonu

Alternatywy:

  • Jeśli nie masz dostępu do pieprzu syczuańskiego, można go zastąpić zwykłym pieprzem czarnym.
  • Jeśli nie możesz znaleźć ziaren cynamonu, użyj łyżki mielonego cynamonu.

Domowa przyprawa 5 smaków – przepis krok po kroku:

  1. Wszystkie składniki umieść w suchym rondlu i podgrzewaj na średnim ogniu, aż uwolnią swój aromat. Powinno to zająć około 2-3 minut. Uważaj, aby nie przypalić przypraw!
  2. Gdy przyprawy będą gotowe, przenieś je do moździerza i utrzyj na drobny proszek. Jeśli nie masz moździerza, możesz użyć młynka do kawy.
  3. Gotową przyprawę 5 smaków przechowuj w szczelnym słoiku.

Stworzenie własnej domowej przyprawy 5 smaków to świetny sposób na wzbogacenie swojego domowego arsenału kulinarnego. Ta uniwersalna mieszanka przypraw dodaje niepowtarzalnego smaku wielu daniom – od mięsnych potraw po zupy i sałatki. Przyprawa 5 smaków to esencja kuchni azjatyckiej, której teraz możesz doświadczyć w zaciszu własnej kuchni. Smacznego!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *