Domowe ptasie mleczko

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Domowe ptasie mleczko


Domowe ptasie mleczko

Domowe ptasie mleczko – składniki

  • 200g białej czekolady
  • 200g masła
  • 200g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 100g mąki pszennej
  • 100g skrobi ziemniaczanej
  • 200ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 200g gorzkiej czekolady

Domowe ptasie mleczko – przepis krok po kroku

  1. Rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Odstaw do ostygnięcia.
  2. W osobnej misce ubij masło i cukier puder na puszystą masę.
  3. Dodaj po jednym jajku, dokładnie mieszając po każdym dodaniu.
  4. Dodaj rozpuszczoną białą czekoladę i ekstrakt waniliowy. Kontynuuj mieszanie.
  5. W osobnej misce wymieszaj mąkę pszeniczną i skrobię ziemniaczaną.
  6. Stopniowo dodawaj suchą mieszankę do masy czekoladowej, mieszając cały czas, aż składniki się połączą.
  7. Przełóż ciasto do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj powierzchnię.
  8. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 25-30 minut, aż wierzch będzie lekko zrumieniony.
  9. W międzyczasie przygotuj galaretkę. Podgrzej mleko w garnku, dodaj cukier i żelatynę. Mieszaj, aż żelatyna się rozpuści.
  10. Odłóż galaretkę na bok i pozostaw do ostygnięcia.
  11. Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź je w formie.
  12. Gdy ciasto i galaretka ostygną, wytnij z ciasta małe kwadraty lub prostokąty.
  13. Zanurz każdy kawałek ciasta w galaretce, a następnie odłóż na kratkę do ostygnięcia i stężenia galaretki.
  14. W międzyczasie rozpuść gorzką czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
  15. Domowe ptasie mleczko zanurzaj w rozpuszczonej czekoladzie, a następnie odłóż na kratkę do stężenia czekolady.
  16. Po stężeniu czekolady, domowe ptasie mleczko jest gotowe do podania.


Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *