Fasolka po bretońsku z kiełbasą i cebulą
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Fasolka po bretońsku czyli biała fasola na gęsto z kiełbasą w sosie pomidorowym. To sycące danie idealne na jesień i zimę. Możecie doprawić je odrobiną chilli – rozgrzeje Was jeszcze bardziej. Do fasolki dodaję cebulę, boczek i kiełbasę. Całość zalewam pomidorami z puszki i doprawiam między innymi majerankiem.
Fasolka po bretońsku z kiełbasą i cebulą – składniki
- 500 gramów suchej fasoli typu Jaś
- 300 gramów kiełbasy wędzonej
- 100 gramów boczku wędzonego
- dwie cebule
- ząbek czosnku
- puszka pomidorów
- 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
- łyżka mąki oraz odrobina masła do zasmażki
- liść laurowy i ziele angielskie
- sól, majeranek, pieprz
Fasolka po bretońsku z kiełbasą i cebulą – przepis krok po kroku
- Suchą fasolę należy pozostawić namoczoną w wodzie na noc poprzedzającą przygotowanie dania. Następnego dnia fasolkę należy przepłukać i gotować w nowej wodzie z dodatkiem łyżeczki soli, liści laurowych i ziela angielskiego przez około godzinę. Wody do gotowania powinna sięgać 3-4 cm ponad fasolkę.
- Na patelni należy podsmażyć pokrojoną w słupki kiełbasę oraz boczek. Po wytopieniu tłuszczu z boczku i kiełbasy należy dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany ząbek czosnku.
- Gdy cebula się zeszkli należy dodać zawartość patelni do gotującej się fasolki i dalej gotować aż fasola będzie miękka. Następnie dodajemy pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy i przyprawy – czyli majeranek, pieprz oraz sól do smaku. Całość gotujemy jeszcze około 15-20 minut.
- Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, którą smażymy około 1-2 minuty, aż zasmażka się lekko zarumieni. Dodajemy całość do fasolki, aby zagęścić sos. Gotujemy całość jeszcze 2-3 minuty.