Faworki z ciasta francuskiego
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Łączny czas:
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Faworki z ciasta francuskiego
Faworki z ciasta francuskiego – składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
- opcjonalnie: aromat waniliowy lub skórka otarta z cytryny
Faworki z ciasta francuskiego – przepis krok po kroku
- Rozwiń ciasto francuskie na stolnicy i pokrój je na paski o szerokości około 2 cm.
- Jeśli chcesz dodać aromat waniliowy lub skórkę otartą z cytryny, teraz jest odpowiedni moment. Posyp paski ciasta tymi dodatkami i delikatnie je dociskaj, aby się przykleiły.
- Podgrzej olej w głębokim garnku lub rondlu.
- Wrzuć paski ciasta do gorącego oleju i smaż je z obu stron, aż staną się złote i chrupiące.
- Wyjmij faworki z oleju i odłóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Posyp faworki obficie cukrem pudrem.
- Faworki z ciasta francuskiego są gotowe do podania! Możesz je podać na talerzu lub w misce, aby goście mogli się nimi częstować.
Smacznego!