Galaretka z kurczaka – tradycyjna receptura
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
6
Stopień trudności:
średni
Typ kuchni:
Galaretka z kurczaka to pyszna przekąska nie tylko świąteczna. Podpowiadam ja przygotować pyszną, klarowną i delikatną galaretę drobiową. Przede wszystkim mięso warto podgotować przez pięć minut i zmienić wodę w garnku, dzięki temu pozbędziemy się mętnej wody. Ja zawsze gotuję rosół na galaretę z dużą ilością włoszczyzny. Do galaretki można dodać marchew, pietruszkę, jajko i jeśli ktoś lubi zielony groszek.
Tradycyjna galaretka z kurczaka – składniki
- 3 spore uda z kurczaka (lub inne dowolne części)
- włoszczyzna (marchew, seler, por, pietruszka)
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól i pieprz
- żelatyna (zgodnie z przepisem na opakowaniu)
- opcjonalnie:
- jajko gotowane na twardo
- marchewka i groszek
- do podania:chrzan, cytryna lub ocet
Tradycyjna galaretka z kurczaka – przepis
- Mięso kurczaka umyć i zagotować w niewielkiej ilości wody. Gotować uda około 5 minut – następnie wypłukać, zmienić wodę i zagotować ponownie (ja na tym etapie obieram skórę – dzięki temu galaretka jest mniej tłusta).
- Po 30 minutach gotowania dodać ziele angielskie, liść laurowy i włoszczyznę. Gotować do miękkości warzyw i mięsa.
- Przyprawić rosół solą, pieprzem (opcjonalnie vegetą). Bulion powinien smakować jak dobry rosół – to kolejny sekret udanej galaretki z kurczaka.
- Bulin przelać przez gęste sito do innego naczynia (warto przecedzić rosół kilka razy – galaretka będzie bardziej klarowna). Następnie doprawić żelatyną zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Mięso obrać i ułożyć na dnie naczynia, w którym będzie galaretka. Dodać marchewkę, natkę pietruszki – opcjonalnie jajko, groszek i co tam jeszcze lubicie.
- Delikatnie zalać bulionem z żelatyną i czekać, aż stężeje.
- Podawać z sokiem z cytryny, octem lub chrzanem.