Grochówka – tradycyjna zupa grochowa z Polski
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Grochówka, to smaczna, pożywna i nieskomplikowana w przygotowaniu zupa. Najlepiej smakuje zimą, bo jest rozgrzewająca i sycąca. Dobrze się po niej śpi. Zima się wydłużyła więc można ją jeszcze gotować.
Grochówka – składniki
- 3 litry wody
- pół kg wędzonych żeberek (opcjonalnie wędzonego boczku)
- pół kg kiełbasy zwyczajnej
- 5 sporych ziemniaków
- pół kg grochu łuskanego (groch może być niełuskany, ale trzeba go moczyć przez całą noc)
- włoszczyzna
- cebula
- 6 kulek ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- sól, pieprz, majeranek
- 2 kostki rosołowe lub vegeta
Grochówka – przepis na zupę grochową
- Do wody wkładamy żeberka, kostki rosołowe, cebulę, włoszczyznę i gotujemy.
- Kiedy włoszczyzna będzie lekko mięknąć wyjmujemy ją, studzimy i trzemy na grubych oczkach tarki. Wrzucamy groch i startą włoszczyznę.
- Por drobno kroimy (jest smaczny w grochówce). Kiedy groch i włoszczyzna wraz z żeberkami gotują się, wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki.
- 15 minut przed końcem gotowania dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i majeranek.
- Na koniec gotowania wrzucamy kiełbasę pokrojoną w kostkę, na chwilę, żeby się tylko podgrzała. Jeśli wolicie chrupiąca kiełbasę, możecie ją najpierw podsmażyć np. z cebulą.
Czytałam gdzieś o wojskowej grochówce, do której dodaje się zieloną szyszkę sosny, ale to na stulitrowy kocioł. Nie wiem jakie zadanie ona tam spełnia, ale na pewno się dowiem. Wtrąciłam szyszkę jako ciekawostkę, może ktoś wie co ona robi w wojskowej grochówce? Grochówka, jak każda inna zupa smakuje na drugi dzień jeszcze lepiej. Można ugotować jej więcej i jeść, aż uszy będą się trzęsły.
Grochówkę podajemy:
- z chlebem
- z bułką
- z grzankami
- bez pieczywa też
Co to za grochówka z chemią typu Vegeta lub kostki rosołowe, pozostawiam kucharzy którzy z gotują bez komentarza
Co to za kucharz co gotuje na kostkach rosołowych?