Guacamole – domowa pasta z awokado
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Guacamole przepis czyli jak zrobić meksykański sos z awokado, który jest lekko pikantny, kwaśny i nieco słony. Doskonale pasuje do chilli con carne, ale świetny jest też jako dodatek do chipsów, warzyw czy tortilli. Jest zdrowy – zawiera masę witamin i mikroelementów oraz zdrowy tłuszcz z awokado – najbardziej tłustego owocu na świecie. Możecie spokojnie używać tego aromatycznego sosu np. do kanapek. Sekretem udanego guacamole są dojrzałe awokado, które poznacie po łatwo odpadającej szypułce i po tym, że owoce są miękkie. Aby awokado nie ściemniało skropcie je obficie sokiem z cytryny lub limonki.
Guacamole – domowa pasta z awokado – składniki
- 2 dojrzałe awokado
- 1 średnia cebula – drobno posiekana
- 1 pomidor
- 1 czerwona chilli bez pestek
- sok z połowy limonki
- pół pęczka liści kolendry
- sól, pieprz
Guacamole – domowa pasta z awokado – przepis
- Posiekać drobno cebulę i chilli (ja pozbywam się pestek z chilli).
- Następnie drobno pokroić pomidora – możecie pozbyć się gniazd nasiennych – ale ja je bardzo lubię i postanowiłam ich również użyć.
- Obrać awokado, usunąć z niego pestkę i dorzucić do pozostałych składników natychmiast skrapiając sokiem, żeby nie ściemniało.
- Rozgnieść wszystkie składniki widelcem lub ręką – ja oczywiście ugniatam całość ręką, żeby obcować ze wszystkimi składnikami.
- Oprószyć całość kolendrą. Doprawić solą i pieprzem w razie potrzeby dodać chilli i soku z limonki.
- Odstawcie guacamole na jakieś 10 minut aż wszystkie składniki się połączą.
- Guacamole to cudowna letnia przekąska!