Gulasz z indyka z warzywami dla dzieci
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
4
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
Gulasz z indyka z warzywami i kaszą jaglaną to delikatne, zdrowe i pyszne danie dla dzieci i nie tylko. Proponuję to danie w kategorii „dla dzieci” ponieważ jest lekkie i bezglutenowe. Dostaję też maile z pytaniami co zdrowego i smacznego można podawać dzieciom. Jestem zwolenniczką dobrej kuchni dla dzieci i dorosłych – to danie jest uniwersalne, możecie odłożyć porcję bez soli i ostrych przypraw osobno, następnie doprawić sobie gulasz jak lubicie – obiad dla całej rodziny gotowy.
Gulasz z indyka z warzywami dla dzieci – składniki
- 1/2 piersi z indyka (możecie użyć też uda ale danie będzie bardziej tłuste)
- 2 marchewki
- pół pietruszki
- kawałek selera
- 1 mała cebula
- odrobina oliwy
- 1 ząbek czosnku
- lubczyk, natka pietruszki, czerwona słodka papryka, szczypta tymianku
- liść laurowy, ziele angielskie
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 2 szklanki bulionu warzywnego (najlepiej bez soli)
- w wersji dla dorosłych: sól, pieprz i co tam jeszcze lubicie 🙂
Do podania z:
- kaszą jaglana i marchewką z groszkiem
Gulasz z indyka z warzywami dla dzieci – przepis
- Mięso umyć i pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć delikatni na oliwie, oleju lub klarowanym maśle.
- Cebulę posiekać i smażyć chwilę z indykiem.
- Marchew, seler i pietruszkę pokroić w kostkę, dorzucić do mięsa i zalać bulionem – tak żeby przykrył mięso i warzywa.
- Dodać liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk i natkę pietruszki. Gotować powoli na małym ogniu – od czasu do czasu mieszając – około 40 minut.
- Zagęścić gulasz łyżką mąki kukurydzianej rozmieszanej w małej ilości zimnej wody. Pogotować jeszcze 2 minuty – doprawić tymiankiem i słodką papryką.
- Jeśli zamierzacie serwować tę potrawę dorosłym gościom – użyjcie jeszcze odrobiny soli i pieprzu.
Polecam ten delikatny gulasz z kaszą jaglaną i dodatkiem marchewki z groszkiem. Nawet niejadki się skuszą:)