Jajecznica z fasolką szparagową

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

10 min

Łączny czas:

20 min

Ilość porcji:

2

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Tym razem zaproponuję coś zupełnie innego, a zarazem niesamowicie pysznego – jajecznica z fasolką szparagową. Ten niecodzienny dodatek nada naszej jajeczniczce nowego charakteru i z pewnością zaskoczy domowników niebanalnym smakiem.

Jajecznica z fasolką szparagową – składniki

  • 4 jajka
  • 1 pęczek fasolki szparagowej
  • 2 łyżki masła
  • Sól i pieprz do smaku

Alternatywy: Dla dodatkowego smaku, możesz dodać pokrojoną cebulę lub starty ser. Dla miłośników intensywnych smaków polecam dodanie płatków chilli.

Jajecznica z fasolką szparagową – przepis krok po kroku

  1. Rozpoczynam od przygotowania składników. Fasolkę szparagową myję i ścinam końcówki, a następnie kroję na kawałki o długości około 2 cm.
  2. Jajka rozbijam do miski, dodaję sól i pieprz, a następnie mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. Na patelni rozgrzewam masło. Gdy jest już dobrze rozgrzane, wrzucam fasolkę szparagową. Smażę ją przez około 5 minut, aż stanie się miękka.
  4. Kiedy fasolka jest już gotowa, wlewam jajka i delikatnie mieszam, aż zaczną się ścinać. Tutaj kluczem jest cierpliwość – nie chcemy, aby jajka były zbyt sucha.
  5. Gdy jajka są już gotowe, zdejmuję patelnię z ognia. Jajecznica z fasolką szparagową jest gotowa do podania. Smakuje doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *