Jajecznica z gęsich jaj

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

10 min

Łączny czas:

20 min

Ilość porcji:

2

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Jajecznica z gęsich jaj to niezwykły sposób na przełamanie rutyny śniadaniowej, a jednocześnie sposobność, by doświadczyć pełni smaku prawdziwej, nienaruszonej natury.

Jajecznica z gęsich jaj – składniki

  • 2 gęsie jaja
  • 2 łyżki masła
  • Sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • Świeże zioła do dekoracji (pietruszka, szczypiorek lub koper)

Alternatywy: Jajka gęsie są dość specyficzne, ale jeśli nie możecie ich znaleźć, możecie użyć 4 jaj kurzych. Będzie to również doskonałe danie, chociaż o nieco innej konsystencji i smaku.

Jajecznica z gęsich jaj – przepis krok po kroku

  1. Rozpoczynam od rozbicia gęsich jaj do miski. Jest to nieco trudniejsze niż w przypadku jaj kurzych, ale warto to zrobić ostrożnie, aby uniknąć dostania się skorupek do miski.
  2. Ubijam jajka, aż staną się jednolite.
  3. Na patelni rozgrzewam masło. Kiedy zaczyna się pienić, wlewam jajka i zmniejszam ogień.
  4. Zaczynam delikatnie mieszać jajka na patelni. To bardzo ważne, aby jajecznica z gęsich jaj nie była zbyt ścięta, a jej konsystencja pozostała kremowa.
  5. Gdy jajka zaczynają się ścinać, zdejmuję patelnię z ognia. Wtedy doprawiam jajecznica solą i pieprzem.
  6. Podaję jajecznica na ciepło, posypując ją świeżymi ziołami.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *