Jajecznica z jaj przepiórczych z boczkiem

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

10 min

Łączny czas:

20 min

Ilość porcji:

2

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Jajecznica z jaj przepiórczych z boczkiem to przysmak, który podbije serce każdego miłośnika dobrego jedzenia. Delikatność jaj przepiórczych w połączeniu z chrupiącym boczkiem to kompozycja, która rozpieszcza podniebienie i dodaje energii na cały dzień. Czyż nie brzmi zachęcająco?

Jajecznica z jaj przepiórczych z boczkiem – składniki

  • 10-12 jaj przepiórczych
  • 100g boczku w plastrach
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki masła
  • Sól i pieprz do smaku
  • Świeże zioła do dekoracji (opcjonalnie)

Alternatywy: Zamiast boczku, można użyć wędzonej szynki. Jeżeli nie masz pod ręką jaj przepiórczych, tradycyjne jajka kurze też się sprawdzą, chociaż nie będą tak delikatne w smaku.

Jajecznica z jaj przepiórczych z boczkiem – przepis krok po kroku

  1. Zacznij od przygotowania składników. Cebulę obierz i drobno posiekaj, a boczek pokrój w drobną kostkę.
  2. Na patelni rozgrzewam masło, a następnie dodaję boczek. Smażę go, aż zacznie się robić chrupiący.
  3. Dodaję do boczku cebulę i smażę wszystko razem, aż cebula stanie się szklista.
  4. W międzyczasie roztrzepuję jajka przepiórcze w małej miseczce. Dodaję do nich sól i pieprz.
  5. Gdy cebula jest już szklista, wlewam na patelnię jajka. Delikatnie mieszam składniki, aż jajka zaczną się ścinać. Pamiętaj, że jajecznica z jaj przepiórczych z boczkiem powinna mieć miękką i kremową konsystencję, dlatego nie smaż jajek zbyt długo.
  6. Podaj jajecznicę od razu, udekorowaną świeżymi ziołami.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *