Jajecznica z kawiorem
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
10 min
Łączny czas:
20 min
Ilość porcji:
2
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
międzynarodowa
Przygotowałam dla Was coś wyjątkowego i wykwintnego. Mowa o jajecznicy z kawiorem. To wyjątkowe danie, które z pewnością zaskoczy Waszych gości i doda blasku każdemu śniadaniu. Kawior, znany ze swojego luksusowego charakteru i wyjątkowego smaku, dodaje tej prostoty niepowtarzalnej elegancji.
Jajecznica z kawiorem – składniki
- 4 jajka
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżeczki kawioru
- sól i pieprz do smaku
- kromki chrupiącego pieczywa do podania
Jeśli kawior nie jest dostępny lub jest poza Waszym budżetem, zastąpcie go kawiorowymi perełkami z alg morskich lub solonymi rybimi ikrami, które są bardziej dostępne i równie efektowne.
Jajecznica z kawiorem – przepis krok po kroku
- W misce ubijcie jajka, dodajcie sól i pieprz według uznania.
- Na patelni rozgrzejcie masło. Gdy się rozpuści, dodajcie ubite jajka.
- Smażcie na małym ogniu, delikatnie mieszając, aby jajka powoli się ścięły.
- Gdy jajka będą już prawie gotowe, dodajcie śmietanę i delikatnie wymieszajcie.
- Przełóżcie jajecznica na talerze, a na wierzchu ułóżcie łyżeczkę kawioru.
- Podawajcie gorąco, z kromkami chrupiącego pieczywa.