Jajecznica z lubczykiem
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
10 min
Łączny czas:
20 min
Ilość porcji:
2
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
międzynarodowa
Jajecznica z lubczykiem to połączenie dobrze znanej wszystkim jajecznicy z subtelnym, słodko-ostro-pikantnym smakiem tej nieco zapomnianej, ale bardzo wartościowej rośliny. Gotowi na kulinarną przygodę?
Jajecznica z lubczykiem – składniki
- 4 duże jajka
- 2 łyżki świeżo posiekanego lubczyku
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
- garść świeżego szczypiorku do dekoracji (opcjonalnie)
Jajecznica z lubczykiem – przepis krok po kroku
- Przygotuj wszystkie składniki. Lubczyk posiekaj na drobno.
- Na patelni roztop masło, a potem zmniejsz ogień do średniego.
- W międzyczasie w misce roztrzep jajka. Dopraw je solą, pieprzem, a następnie dodaj posiekany lubczyk. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Roztrzepane jajka wlej na patelnię i gotuj na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż jajecznica zacznie gęstnieć.
- Kiedy jajecznica osiągnie pożądaną konsystencję, zdejmij patelnię z ognia. Jajecznica z lubczykiem jest teraz gotowa do podania. Możesz posypać ją jeszcze dodatkowo szczypiorkiem dla dodatkowego smaku i dekoracji.