Jajecznica z lubczykiem

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

10 min

Łączny czas:

20 min

Ilość porcji:

2

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Jajecznica z lubczykiem to połączenie dobrze znanej wszystkim jajecznicy z subtelnym, słodko-ostro-pikantnym smakiem tej nieco zapomnianej, ale bardzo wartościowej rośliny. Gotowi na kulinarną przygodę?

Jajecznica z lubczykiem – składniki

  • 4 duże jajka
  • 2 łyżki świeżo posiekanego lubczyku
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku
  • garść świeżego szczypiorku do dekoracji (opcjonalnie)

Jajecznica z lubczykiem – przepis krok po kroku

  1. Przygotuj wszystkie składniki. Lubczyk posiekaj na drobno.
  2. Na patelni roztop masło, a potem zmniejsz ogień do średniego.
  3. W międzyczasie w misce roztrzep jajka. Dopraw je solą, pieprzem, a następnie dodaj posiekany lubczyk. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  4. Roztrzepane jajka wlej na patelnię i gotuj na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż jajecznica zacznie gęstnieć.
  5. Kiedy jajecznica osiągnie pożądaną konsystencję, zdejmij patelnię z ognia. Jajecznica z lubczykiem jest teraz gotowa do podania. Możesz posypać ją jeszcze dodatkowo szczypiorkiem dla dodatkowego smaku i dekoracji.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *