Jajecznica z makrelą, pomidorami i szczypiorkiem
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
10 min
Łączny czas:
20 min
Ilość porcji:
2
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
międzynarodowa
Dzisiaj mam dla Was przepis, który będzie idealny na niedzielne, rodzinne śniadanie. To jajecznica z makrelą, pomidorami i szczypiorkiem – danie pełne smaku, odżywcze i zdrowe. To doskonałe połączenie świeżych składników z delikatnymi jajkami i aromatyczną makrelą. Ten przepis sprawi, że Wasze śniadanie będzie nie tylko smaczne, ale również pełne kolorów. Spróbujcie!
Jajecznica z makrelą, pomidorami i szczypiorkiem – składniki
- 4 jajka
- 1 filet wędzonej makreli (ok. 200 g)
- 2 dojrzałe pomidory
- pęczek świeżego szczypiorku
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
Jajecznica z makrelą, pomidorami i szczypiorkiem – przepis krok po kroku
- Rozgrzej masło na patelni.
- Pomidory umyj, pokrój w kostkę i dodaj na patelnię. Smaż przez około 3-4 minuty.
- W międzyczasie filet z makreli podziel na małe kawałki. Dodaj do pomidorów na patelni i smaż kolejne 2 minuty.
- Jajka rozłóż do miski, dodaj sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Wylej jajka na patelnię, zmniejsz ogień i delikatnie mieszaj, aż jajka zaczną tężeć.
- Pod koniec gotowania dodaj drobno pokrojony szczypiorek. Mieszaj jeszcze chwilę, aż wszystko się połączy.