Jajecznica z pomidorami z puszki

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

10 min

Łączny czas:

20 min

Ilość porcji:

2

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Każdy z nas ma w swojej kuchni puszkę pomidorów, której nie wiadomo, kiedy i jak użyć. Zaskoczę Cię – pomidory te idealnie nadają się do przygotowania jajecznicy. Jajecznica z pomidorami z puszki to pomysł na niezwykle smaczne i pożywne śniadanie. Pomidory z puszki nadają jajecznicę głębi smaku i aksamitnej konsystencji. Spróbuj!

Jajecznica z pomidorami z puszki – składniki

  • 4 duże jajka
  • 1 mała puszka pomidorów (około 200g)
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki masła
  • Sól i pieprz do smaku
  • Świeża natka pietruszki do dekoracji

Alternatywy: Jeżeli nie masz pomidorów z puszki, możesz użyć świeżych pomidorów. Zamiast cebuli, można dodać szczypiorek lub por.

Jajecznica z pomidorami z puszki – przepis krok po kroku

  1. Na początek przygotuj składniki. Cebulę obierz i posiekaj drobno. Pomidory z puszki odcedź i pokrój na małe kawałki.
  2. Na patelni rozgrzewam masło, dodaję posiekaną cebulę i smażę na średnim ogniu, aż cebula zacznie się zeszklić.
  3. W międzyczasie roztrzepuję jajka w miseczce, dodając do nich sól i pieprz.
  4. Kiedy cebula zaczyna się szklić, dodaję pomidory z puszki. Smażę wszystko razem przez około 3-4 minuty.
  5. Następnie wlewam na patelnię jajka. Delikatnie mieszam składniki, aż jajka zaczną się ścinać. Jajecznica z pomidorami z puszki powinna mieć miękką i kremową konsystencję, więc nie smaż jajek zbyt długo.
  6. Gotową jajecznicę podaj natychmiast, udekorowaną świeżo posiekaną natką pietruszki.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *