Jajecznica z serem żółtym i szczypiorkiem

Czas przygotowania:

5 min

Czas gotowania:

5 min

Łączny czas:

10 min

Ilość porcji:

2

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Jajecznica to jedno z najprostszych i najbardziej uniwersalnych dań. Znajduje się na niemal każdym śniadaniowym stole na całym świecie. W dzisiejszym artykule przedstawiam przepis na jajecznica z serem żółtym i szczypiorkiem – to smaczna i kreatywna wersja tradycyjnej jajecznicy.

Jajecznica z serem żółtym i szczypiorkiem – składniki

  • 4 jajka
  • 50 g sera żółtego
  • garść szczypiorku
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku

Możesz zastąpić ser żółty innym ulubionym serem, na przykład gouda lub ementaler. Jeżeli wolisz lżejszą wersję, masło możesz zastąpić oliwą z oliwek.

Jajecznica z serem żółtym i szczypiorkiem – przepis krok po kroku

  1. Rozgrzewamy na patelni masło.
  2. W międzyczasie, w misce roztrzepujemy jajka, dodajemy do nich sól i pieprz.
  3. Gdy masło jest już roztopione, wlewamy jajka na patelnię.
  4. W trakcie smażenia, dodajemy starty ser żółty i mieszamy, aż ser zacznie się rozpuszczać.
  5. Gdy jajecznica zacznie się ściągać, zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy posiekany szczypiorek.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *