Jajka na twardo
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Jajka na twardo – składniki
- 4 jajka
- sól
- pieprz
- opcjonalnie: natka pietruszki lub szczypiorek do dekoracji
Jajka na twardo – przepis krok po kroku
- Przygotuj garnek i wlej do niego zimną wodę.
- Delikatnie umieść jajka w garnku, upewniając się, że są całkowicie zanurzone w wodzie.
- Dodaj szczyptę soli do wody, aby ułatwić obieranie jajek później.
- Postaw garnek na kuchence i doprowadź wodę do wrzenia.
- Po zagotowaniu wody, zmniejsz ogień i gotuj jajka na twardo przez około 8-10 minut.
- Jeśli chcesz mieć jajka na miękko, gotuj je przez 4-6 minut.
- Po upływie czasu gotowania, ostrożnie wyjmij jajka z garnka i przełóż je do miski z zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania.
- Po kilku minutach, delikatnie obierz jajka ze skorupek.
- Posól i popieprz jajka na twardo według własnego smaku.
- Opcjonalnie, posyp jajka posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem, aby dodać im dodatkowego smaku i wyglądu.
- Jajka na twardo są gotowe do podania! Możesz je zjeść same, jako przekąskę, lub użyć ich w innych potrawach.