Kaczka pieczona z jabłkami

Czas przygotowania:

15 min.

Czas gotowania:

2 godz.

Łączny czas:

2 godz. 15 min.

Ilość porcji:

3-4

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

Polska

Kaczka pieczona przepis na tradycyjną kaczkę po polsku z jabłkami i majerankiem. Przepis jest banalnie prosty przygotowanie zajmie Wam nie więcej niż 10 minut – pieczenie natomiast trwa około dwie godziny. Sekretem soczystej, miękkiej i nie boję się tego powiedzieć idealnej kaczki jest temperatura pieczenia mianowicie 200 stopni. Do kaczki doskonale pasują kwaśne jabłka, gruba warstwa majeranku, kilka obfitych szczypt soli – energicznie wmasowanych w mięso i odrobina pieprzu. Jako dodatki zawsze serwuję pieczone ziemniaki i czerwone buraczki.

Kaczka pieczona z jabłkami – składniki

  • 1 cała kaczka (około 2 kg)
  • 4 kwaśne jabłka (należy wykroić gniazda nasienne)
  • 3 płasie łyżki soli
  • 1 łyżka pieprzu
  • paczka majeranku (tak tak – aż tyle)

Dodatki:

  • ziemniaki pieczone z przyprawą do ziemniaków i buraczki czerwone z odrobiną chrzanu

Kaczka pieczona z jabłkami – przepis

  1. Kaczkę umyć i osuszyć.
  2. Z jabłek wykroić gniazda nasienne, a następnie przekroić owoc na osiem części.
  3. Kaczkę obficie posypać grubą solą – najlepiej energicznie wmasować sól w mięso. Można delikatnie osolić kaczkę w środku.
  4. Jabłka wsadzić do środka kaczki (owoce, które się nie zmieszczą położyć w brytfannie obok kaczki – będą pyszne).
  5. Następnie posypać mięso pieprzem i majerankiem, należy wklepać przyprawy w mięso, dzięki temu będzie smakowała doskonale.
  6. Do piekarnika rozgrzanego do 200 stopnia wstawić kaczkę z jabłkami i piec około 1,5 godziny co jakiś czas podlewając mięso wytapiającym się tłuszczem – następnie można zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Ja piekę kaczkę pod przykryciem – odkrywam ją na ostatnie pół godziny pieczenia, żeby była bardziej chrupiąca.
  7. Po godzinie pieczenia możecie dorzucić do brytfanny ziemniaki, które upieką się idealnie w towarzystwie sosu z kaczki z jabłkami.

Co do kaczki? Oczywiście, że czerwone buraczki!

Polecam też przepis na idealną pierś z kaczki https://foodo.pl/piers-z-kaczki/

3.2/5 - (48 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

2 komentarze

Skomentuj DominikaAnuluj odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *