Kaczka pieczona w pomarańczach z imbirem
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
2 godz. 00 min
Łączny czas:
2 godz. 20 min
Ilość porcji:
4
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
Międzynarodowa
Kaczka w pomarańczach to bardzo proste danie, które oczarowuje zapachem i aromatem. Dom wypełni się świątecznym zapachem już podczas przyprawiania mięsa. Kombinacja anyżu, goździków, cynamonu, imbiru i chilli czyni to danie wyjątkowym. Mięso podlane sokiem z pomarańczy jest soczyste, delikatne i niesamowicie smaczne. Piekę najpierw 1,5 h pod przykryciem, suszę ostatnie pół godziny – dzięki temu skórka jest chrupiąca, a kaczka miękka.
Kaczka pieczona w pomarańczach z imbirem – składniki
- 1 dorodna kaczka – około 2 kg minimum
- 2-3 płaskie łyżeczki soli
- 4 goździki
- 2 gwiazdki anyżu
- łyżeczka czarnego pieprzu w kulkach
- płaska łyżeczka mielonego cynamonu
- łyżeczka mielonego imbiru
- kilka szczypt chilli lib pieprzu cayenne (mielonego)
- 3-4 pomarańcze w tym skórka z jednej
Kaczka pieczona w pomarańczach z imbirem – przepis
- Kaczkę umyć i wytrzeć do sucha. Ułożyć kaczkę w brytfannie.
- Przyprawy ugnieść w moździerzu: goździki, pieprz, anyż zetrzeć na proszek, dodać resztę przypraw w proszku oprócz soli i wymieszać.
- Mięso natrzeć solą i skórką z jednej cytryny. Następnie natrzeć mieszanką przypraw – dokładnie wmasować przyprawy w mięso.
- Pomarańcze pokroić w ósemki (mogą być ze skórą) – włożyć cząstki do środka kaczki, resztę owoców ułożyć w brytfannie.
- Wstawić całość do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i piec około 1,5 h podlewając wytapiającym się sokiem co 10-15 minut. Po półtorej godzinie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i odkryć pokrywę naczynia, podlewać co 5-10 minut – dzięki temu uzyskamy chrupiąca skórkę.
- Podawać z ryżem lub pieczonym ziemniakami, nie zapomnijcie serwować na talerz pieczonych pomarańczy, które doskonale pasują.
Cudownie apetyczna i bardzo lubię kaczkę 😉
Buziaki
xo xo xo xo xo
Świetnie wyszła, moja pierwsza dobrze zrobiona kaczka. Ponownie dziękuję za super przepis. Zdecydowałam się tylko na inną tęmperaturę pieczenia: 180 stopni, piekłam 2h45 min. PYCHA.