Kaczka pieczona w pomarańczach z imbirem

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

2 godz. 00 min

Łączny czas:

2 godz. 20 min

Ilość porcji:

4

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

Międzynarodowa

Kaczka w pomarańczach to bardzo proste danie, które oczarowuje zapachem i aromatem. Dom wypełni się świątecznym zapachem już podczas przyprawiania mięsa. Kombinacja anyżu, goździków, cynamonu, imbiru i chilli czyni to danie wyjątkowym. Mięso podlane sokiem z pomarańczy jest soczyste, delikatne i niesamowicie smaczne. Piekę najpierw 1,5 h pod przykryciem, suszę ostatnie pół godziny – dzięki temu skórka jest chrupiąca, a kaczka miękka.

Kaczka pieczona w pomarańczach z imbirem – składniki

  • 1 dorodna kaczka – około 2 kg minimum
  • 2-3 płaskie łyżeczki soli
  • 4 goździki
  • 2 gwiazdki anyżu
  • łyżeczka czarnego pieprzu w kulkach
  • płaska łyżeczka mielonego cynamonu
  • łyżeczka mielonego imbiru
  • kilka szczypt chilli lib pieprzu cayenne (mielonego)
  • 3-4 pomarańcze w tym skórka z jednej

Kaczka pieczona w pomarańczach z imbirem – przepis

  1. Kaczkę umyć i wytrzeć do sucha. Ułożyć kaczkę w brytfannie.
  2. Przyprawy ugnieść w moździerzu: goździki, pieprz, anyż zetrzeć na proszek, dodać resztę przypraw w proszku oprócz soli i wymieszać.
  3. Mięso natrzeć solą i skórką z jednej cytryny. Następnie natrzeć mieszanką przypraw – dokładnie wmasować przyprawy w mięso.
  4. Pomarańcze pokroić w ósemki (mogą być ze skórą) – włożyć cząstki do środka kaczki, resztę owoców ułożyć w brytfannie.
  5. Wstawić całość do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i piec około 1,5 h podlewając wytapiającym się sokiem co 10-15 minut.  Po półtorej godzinie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i odkryć pokrywę naczynia, podlewać co 5-10 minut – dzięki temu uzyskamy chrupiąca skórkę.
  6. Podawać z ryżem lub pieczonym ziemniakami, nie zapomnijcie serwować na talerz pieczonych pomarańczy, które doskonale pasują.
kaczka z pomarańczami
Kaczka z pomarańczami
5/5 - (3 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

2 komentarze

  1. Świetnie wyszła, moja pierwsza dobrze zrobiona kaczka. Ponownie dziękuję za super przepis. Zdecydowałam się tylko na inną tęmperaturę pieczenia: 180 stopni, piekłam 2h45 min. PYCHA.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *