Kasza pęczak z warzywami

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Kasza pęczak z warzywami – składniki

  • 1 szklanka kaszy pęczak
  • 2 marchewki, pokrojone w kostkę
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 papryka czerwona, pokrojona w paski
  • 1 cukinia, pokrojona w plastry
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • świeża natka pietruszki do dekoracji

Kasza pęczak z warzywami – przepis krok po kroku

  1. W rondlu rozgrzej olej, dodaj cebulę i czosnek. Smaż przez kilka minut, aż cebula zmięknie.
  2. Dodaj marchewkę, paprykę i cukinię. Smaż przez kolejne 5 minut, aż warzywa będą miękkie.
  3. Wsyp kaszę pęczak i wymieszaj z warzywami.
  4. Dodaj tymianek, paprykę, sól i pieprz. Wlej bulion warzywny.
  5. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez około 15-20 minut, aż kasza będzie miękka i wchłonie cały bulion.
  6. Podawaj kaszę pęczak z warzywami posypaną świeżą natką pietruszki.

Smacznego!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *