Kaszankowe tapas – mini przekąski
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
6
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
Kaszanka przepis na przekąskę w hiszpańskim stylu z kaszanką w roli głównej. Tapas z kaszanką czyli małe kanapeczki z podsmażoną i solidnie doprawioną kaszanką to doskonała przekąska na imprezę – znika w zawrotnym tempie (gwarantuję). Nie żałujcie ziół, czosnku i chilli. Podaję na świeżej bagietce – nic nie równa się kanapeczce z chrupiącą, pikantną kaszanką.
Kaszankowe tapas – składniki
- 300 gramów kaszanki (najlepiej z drobną kaszą i niską zawartością wątróbki)
- 2 średnie cebule pokrojone w piórka
- 3 ząbki czosnku posiekane
- 2 łyżeczki majeranku
- szczypta ziół prowansalskich
- 1 mała papryczka chilli bez pestek
- sól, pieprz
- łyżka oliwy do smażenia
- 3 łyżki wytrwanego wina
- bagietka
Kaszankowe tapas – przepis
- Na patelni rozgrzać oliwę, następnie podsmażyć cebulę (pokrojoną w piórka) do miękkości. Dodać czosnek, smażyć 2 minuty. Cebulę rozsunąć na boki patelni.
- Na środek patelni włożyć kaszankę pokrojoną w plastry – smażyć z obu stron na sporym ogniu (ma się stać chrupiąca) ja smażę po 3 minuty z każdej strony.
- Chrupiąca, podpieczoną kaszankę porozkładać na kromkach bagietki.
- Cebulę zalać winem, doprawić majerankiem, ziołami, solą, pieprzem i chilli. Gdy wino odparuje (posmakujcie czy nie jest zbyt kwaśna – jeśli jest można odrobinę dosłodzić szczyptą cukru).
Na kanapkach z kaszanką rozłożyć doprawioną cebulę. Posypać czerwoną papryką w proszku i ziołami. Doskonała imprezowa przekąska lub szybka kolacja gotowa.