Keto chleb
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Keto chleb – składniki
- 2 łyżki mąki migdałowej
- 2 łyżki mąki kokosowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 jajka
- 2 łyżki oleju kokosowego (rozpuszczonego)
- 1/4 szklanki mleka migdałowego (lub innej roślinnej alternatywy)
- 1 łyżka octu jabłkowego
Keto chleb – przepis krok po kroku
- W dużym misce wymieszaj mąkę migdałową, mąkę kokosową, proszek do pieczenia i sól.
- W osobnej misce ubij jajka, dodaj rozpuszczone olej kokosowy, mleko migdałowe i ocet jabłkowy. Dokładnie wymieszaj.
- Dodaj mokre składniki do suchych składników i delikatnie wymieszaj, aż powstanie jednolite ciasto.
- Przełóż ciasto do foremki do chleba wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 30-35 minut, aż chleb nabierze złocistego koloru i będzie sprężysty w dotyku.
- Wyjmij chleb z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przed pokrojeniem.
Teraz możesz cieszyć się swoim domowym keto chlebem! Możesz go podać jako zdrową alternatywę dla tradycyjnego chleba, używając go do kanapek, tostów lub jako dodatek do dań głównych.