Kisiel truskawkowy
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Kisiel truskawkowy to pyszne i orzeźwiające danie, które idealnie sprawdzi się jako deser w letnie dni. Z jego delikatnym truskawkowym smakiem z pewnością zachwycisz swoich gości.
Kisiel truskawkowy – składniki
- 500g truskawek
- 100g cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 500ml wody
- sok z 1 cytryny
Alternatywnie, możesz użyć zamrożonych truskawek, jeśli świeże nie są dostępne. Możesz również dostosować ilość cukru do swoich preferencji smakowych.
Kisiel truskawkowy – przepis krok po kroku
- Przygotuj truskawki, usuwając szypułki i dokładnie je płucząc pod bieżącą wodą.
- W blenderze lub za pomocą blendera ręcznego, zmiksuj truskawki na gładką masę.
- W rondlu, wymieszaj cukier i mąkę ziemniaczaną.
- Dodaj wodę i sok z cytryny do rondla, mieszając, aż składniki się połączą.
- Podgrzewaj mieszankę na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż zgęstnieje.
- Dodaj zmiksowane truskawki do rondla i gotuj jeszcze przez kilka minut, mieszając, aż kisiel nabierze odpowiedniej konsystencji.
- Zdejmij rondel z ognia i pozostaw kisiel do ostygnięcia.
- Gorący kisiel można podawać od razu, ale najlepiej smakuje schłodzony w lodówce przez kilka godzin.
Teraz, gdy znasz przepis na kisiel truskawkowy, możesz cieszyć się tym pysznym deserem wraz z rodziną i przyjaciółmi. Smacznego!