Kluski z makiem

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

6

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Kluski z makiem przepis na idealne, słodkie i aromatyczne wigilijne danie. Są dwie opcje przygotowania tego dania: sami robimy kluski i mielimy mak, lub w natłoku wigilijnych obowiązków idziemy na skróty – rezultat moim zdaniem będzie bardzo podobny, a nie umęczycie się niemiłosiernie. Polecam gotowy makaron łazanki i zmieloną masę makową z puszki. Tak jak zachęcam Was do samodzielnego lepienia uszek – bo nic się takim nie równa, tak tym razem idę na kompromis z czasem i zmęczeniem – kluski z makiem będą tak samo pyszne nawet jeśli ktoś zmieli za Was mak:)

Wigilijne kluski z makiem
Wigilijne kluski z makiem

 

Kluski z makiem – składniki

  • 200 gramów makaronu łazanki lub domowego makaronu powycinanego w kwadraty
  • mała puszka mielonego maku – lub trzykrotnie mielony gotowany mak (sugeruję poszukać w sklepie maku bez niezdrowych dodatków i nie walczyć w makowej misji)
  • garść rodzynek
  • garść orzechów i/lub migdałów
  • 2 łyżki skórki z pomarańczy
  • 3 łyżki miodu
  • opcjonalnie szczypta suszonej żurawiny, która przełamie słodki smak

Kluski z makiem – przepis

  1. Makaron przygotować według przepisu na makaron lub ugotować łazanki do miękkości, odlać i zahartować zimną wodą, żeby się nie skleił.
  2. Namoczyć rodzynki w wodzie lub odrobinie rumu.
  3. Orzechy i migdały posiekać.
  4. Składniki wymieszać z masą makową, dodać skórki z pomarańczy i doprawić do smaku miodem. Miód połączy wszystkie składniki i doda daniu niepowtarzalnego aromatu.

Umieszczam kluski z makiem w kategorii desery – ponieważ tak właśnie odbieram to słodkie danie. Podziękowania dla Tajemniczego Pana z Wąsem, który w tym roku uświetnił nimi wigilię.

Tajemniczy Pan z Wąsem
Stół wigiliny i tajemniczny Pan z Wąsem
Kluski z makiem
Kluski z makiem

 

4.3/5 - (7 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Jeden komentarz

  1. a ja robię pół na pół: masę makową przygotowuję sama, natomiast makaron jest kupny. ale u mnie pełnoziarniste tagliatelle. 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *