Kluski z makiem
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
6
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
międzynarodowa
Kluski z makiem przepis na idealne, słodkie i aromatyczne wigilijne danie. Są dwie opcje przygotowania tego dania: sami robimy kluski i mielimy mak, lub w natłoku wigilijnych obowiązków idziemy na skróty – rezultat moim zdaniem będzie bardzo podobny, a nie umęczycie się niemiłosiernie. Polecam gotowy makaron łazanki i zmieloną masę makową z puszki. Tak jak zachęcam Was do samodzielnego lepienia uszek – bo nic się takim nie równa, tak tym razem idę na kompromis z czasem i zmęczeniem – kluski z makiem będą tak samo pyszne nawet jeśli ktoś zmieli za Was mak:)
Kluski z makiem – składniki
- 200 gramów makaronu łazanki lub domowego makaronu powycinanego w kwadraty
- mała puszka mielonego maku – lub trzykrotnie mielony gotowany mak (sugeruję poszukać w sklepie maku bez niezdrowych dodatków i nie walczyć w makowej misji)
- garść rodzynek
- garść orzechów i/lub migdałów
- 2 łyżki skórki z pomarańczy
- 3 łyżki miodu
- opcjonalnie szczypta suszonej żurawiny, która przełamie słodki smak
Kluski z makiem – przepis
- Makaron przygotować według przepisu na makaron lub ugotować łazanki do miękkości, odlać i zahartować zimną wodą, żeby się nie skleił.
- Namoczyć rodzynki w wodzie lub odrobinie rumu.
- Orzechy i migdały posiekać.
- Składniki wymieszać z masą makową, dodać skórki z pomarańczy i doprawić do smaku miodem. Miód połączy wszystkie składniki i doda daniu niepowtarzalnego aromatu.
Umieszczam kluski z makiem w kategorii desery – ponieważ tak właśnie odbieram to słodkie danie. Podziękowania dla Tajemniczego Pana z Wąsem, który w tym roku uświetnił nimi wigilię.
a ja robię pół na pół: masę makową przygotowuję sama, natomiast makaron jest kupny. ale u mnie pełnoziarniste tagliatelle. 😉