Wigilijny kompot z suszu

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

12

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Kompot z suszu czyli idealne zakończenie wigilijnej wieczerzy. Kompot z suszu przyspiesza trawienie, pięknie pachnie i jest przepyszny. To jedno z najprostszych wigilijnych „dań”. Najlepiej przygotować go rano, żeby do wieczora przestygł – będzie aromatyczny i delikatny – to prawdziwa ulga po wielkim żarciu. Warto też powyjadać z kompotu owoce, które są zdrowe i regulują pracę układu trawiennego, który w czasie świąt dostaje „w kość”. W wigilijnym kompocie powinny znaleźć się suszone jabłka, gruszki, śliwki, mogą być figi i morele, które dodatkowo, naturalnie posłodzą nasz kompot z suszu.

Kompot z suszu – składniki

  • 1 spore opakowanie suszonych owoców – są gotowe wigilijne zestawy lub możecie skomponować taki zestaw sami: garść suszonych jabłek, gruszek, śliwek, moreli i jakichkolwiek Waszych ulubionych owoców.
  • 3 litry wody
  • odrobina cukru (do smaku – ja lubię raczej wytrawny kompot)
  • sok z 1/4 cytryny – dla przełamania smaku
  • plaster buraka dla koloru – jeśli wolicie różowawy kompot
  • opcjonalnie kilka goździków

Kompot z suszu – przepis

  1. Do zimnej wody wrzucić suszone owoce – gotować około 40 minut – smakujcie, czy aromat owoców przeszedł do kompotu.
  2. Odrobina soku z cytryny i cukru do smaku.
  3. Ja czasem dorzucam plaster buraka, żeby kompot miał apetyczniejszy kolor – smaku buraka nie poczujecie.
  4. Można dorzucić kilka goździków, ja ich jednak nie używam – wolę niezmącony smak suszu.
4.1/5 - (8 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *