Krem czekoladowy Ganache

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Krem czekoladowy Ganache


Krem czekoladowy Ganache

Krem czekoladowy Ganache – składniki

  • 200g gorzkiej czekolady
  • 200ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • opcjonalnie: 1 łyżka likieru czekoladowego

Krem czekoladowy Ganache – przepis krok po kroku

  1. W rondelku podgrzej śmietankę kremówkę, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
  2. W międzyczasie, czekoladę posiekaj na drobne kawałki.
  3. Gorącą śmietankę zlej na posiekaną czekoladę i mieszaj, aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka masa.
  4. Dodaj masło i cukier puder do masy czekoladowej i dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
  5. Jeśli chcesz dodać likier czekoladowy, teraz jest odpowiedni moment. Wymieszaj go z masą czekoladową.
  6. Pozostaw krem czekoladowy Ganache do ostygnięcia i zgęstnienia.
  7. Gotowy krem czekoladowy Ganache możesz wykorzystać jako polewę do ciast, nadzienie do babeczek lub dekorację deserów.

Smacznego!


Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *