Zupa krem paprykowo-pomidorowa
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
40 min
Łączny czas:
50 min
Ilość porcji:
6-8
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
Międzynarodowa
Krem pomidorowo-paprykowy to wyrazista zupa o aksamitnej konsystencji, którą zyskujemy dzięki dodaniu serka mascarpone. Krem jest lekko pikantny z wyczuwalnym aromatem ziół. Zupa paprykowo-pomidorowa jest sycąca i łatwa w przygotowaniu.
Krem pomidorowo-paprykowy – składniki:
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 pieczone papryki (obrane ze skóry)
- 1 puszka pomidorów
- 1 kartonik 250 gramów przecieru pomidorowego (nie mylić z koncentratem)
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- szczypta ziół prowansalskich
- płaska łyżeczka pieprzu cayenne lub chilli
- 150 gramów sera mascarpone
- 1 szklanka bulionu – może być z kostki
- sól, pieprz
- opcjonalnie grzanki do posypania
- 1-2 łyżki oliwy
Krem pomidorowo-paprykowy – składniki
- Paprykę umyć i nasmarować oliwą, piec w 200 stopniach 10-15 minut – aż skórka zacznie odchodzić. Ostudzić paprykę i obrać ze skóry.
- Cebulę i czosnek podsmażyć na odrobinie oliwy najlepiej w garnku, w którym będziecie gotować zupę.
- Dodać przecier, pomidory i koncentrat oraz bulion – gotować powli około 20 – 30 minut.
- Przyprawić chili i ziołami oraz solą i pieprzem do smaku.
- W międzyczasie można przygotować czosnkowe grzanki.
- Zdjąć zupę z ognia i zagęścić serkiem mascarpone. Jeśli trzeba ponownie doprawić – serek złagodzi smak.
- Całość zetrzeć blenderem na gładką masę. Podawać z grzankami lub tostem z ciągnącym się serem.
- To bardzo esencjonalna, sycąca i niesamowicie rozgrzewająca zupa, którą zachwycicie innych żarłoków. Czas przygotowania to mniej niż godzina. Krem pomidorowo-paprykowy to idealna przystawka.