Krem waniliowy

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

10 min

Łączny czas:

20 min

Ilość porcji:

2 szklanki

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Krem waniliowy to esencja prostoty w kuchni, a jednocześnie wykwintność, która dodaje elegancji do wielu deserów. Idealny jako dodatek do ciast, tart, czy też na bazie dla przepysznych deserów w szklance, krem waniliowy jest niezastąpionym składnikiem w każdej kuchni. Jego aksamitna, gładka tekstura i bogate, aromatyczne nuty wanilii to czysta przyjemność dla kubków smakowych. Ale jak zrobić doskonały krem waniliowy w domu? Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej.

Krem waniliowy – składniki

Do przygotowania kremu waniliowego potrzebujesz następujących składników:

  • 500 ml mleka
  • 1 laska wanilii (lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego)
  • 6 żółtek
  • 100 g cukru
  • 40 g mąki pszennej (lub mąki ziemniaczanej dla bezglutenowej wersji)

Krem waniliowy – przepis krok po kroku

  1. Rozgrzej mleko w rondelku razem z laską wanilii, którą przekroisz wzdłuż i wydrapiesz nasiona. Jeżeli używasz ekstraktu waniliowego, dodaj go do mleka. Gotuj na małym ogniu.
  2. W misce utrzyj żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.
  3. Kiedy mleko zacznie się gotować, delikatnie wlej je do miski z żółtkami, ciągle mieszając. Staraj się wlać mleko powoli i równomiernie, aby żółtka się nie ścięły.
  4. Przelej mieszankę z powrotem do rondelka i gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż krem zgęstnieje. To może zająć około 5 minut.
  5. Przełóż krem do miseczki i przykryj folią spożywczą, dotykającą powierzchni kremu. Pozwoli to uniknąć powstania skórki na powierzchni kremu. Odstaw do ostygnięcia.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *