Krem z białych szparagów z grzankami
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
4
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
międzynarodowa
Krem ze szparagów to kolejna, sezonowa zupa. Jest bardzo łatwa do zrobienia, ponadto bardzo zdrowa – szparagi oczyszczają organizm. Są też niskokaloryczne – więc jeśli dodacie nie za wiele śmietany – zupa ta będzie całkiem dietetyczna. Uwielbiam szparagi w każdej postaci: smażone, gotowane, zapiekane i te w kremie ze szparagów też. Dodaję do tej zupy odrobinę gałki muszkatołowej, która doskonale podkreśla smak tej delikatnej zupy. Krem ze szparagów w pełnej okazałości zawiera też grzanki z chleba.
Krem z białych szparagów z grzankami – składniki
- pęczek białych szparagów
- bulion rosołowy lub kostki rosołowe
- sól, pieprz i gałka muszkatołowa
- sól i cukier do gotowania szparagów
- śmietana 18%
Krem z białych szparagów z grzankami – przepis
- W wodzie ugotować do miękkości obrane białe szparagi. Pamiętajcie, że szparagi zawsze gotuje się w wodzie z solą i cukrem – łyżeczka soli i łyżka cukru, jeśli chcecie mieć jeszcze bardziej aromatyczną zupę – możecie podsmażyć je na maśle z odrobiną cukru – karmelowa nuta doda kremowi ze szparagów bardzo miłego aromatu.
- Do odrobiny bulionu dodajemy zmiksowane na gładki krem szparagi – ja zawsze przeciskam masę przez sitko, żeby uniknąć ciągnących się łykowatych kawałków szparagów w daniu.
- Przez jakiś czas redukujemy krem, dodajemy sól, pieprz i gałkę muszkatołową oraz po zdjęciu z gazu śmietanę 18% – kilka łyżek.
- Do kremu świetnie pasują grzanki.