Krem z białych szparagów z grzankami

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

4

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Krem ze szparagów to kolejna, sezonowa zupa. Jest bardzo łatwa do zrobienia, ponadto bardzo zdrowa – szparagi oczyszczają organizm. Są też niskokaloryczne – więc jeśli dodacie nie za wiele śmietany – zupa ta będzie całkiem dietetyczna. Uwielbiam szparagi w każdej postaci: smażone, gotowane, zapiekane i te w kremie ze szparagów też. Dodaję do tej zupy odrobinę gałki muszkatołowej, która doskonale podkreśla smak tej delikatnej zupy. Krem ze szparagów w pełnej okazałości zawiera też grzanki z chleba.

Krem z białych szparagów z grzankami – składniki

  • pęczek białych szparagów
  • bulion rosołowy lub kostki rosołowe
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa
  • sól i cukier do gotowania szparagów
  • śmietana 18%

Krem z białych szparagów z grzankami – przepis

  1. W wodzie ugotować do miękkości obrane białe szparagi. Pamiętajcie, że szparagi zawsze gotuje się w wodzie z solą i cukrem – łyżeczka soli i łyżka cukru, jeśli chcecie mieć jeszcze bardziej aromatyczną zupę – możecie podsmażyć je na maśle z odrobiną cukru – karmelowa nuta doda kremowi ze szparagów bardzo miłego aromatu.
  2. Do odrobiny bulionu dodajemy zmiksowane na gładki krem szparagi – ja zawsze przeciskam masę przez sitko, żeby uniknąć ciągnących się łykowatych kawałków szparagów w daniu.
  3. Przez jakiś czas redukujemy krem, dodajemy sól, pieprz i gałkę muszkatołową oraz po zdjęciu z gazu śmietanę 18% – kilka łyżek.
  4. Do kremu świetnie pasują grzanki.
4.7/5 - (4 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *