Zupa krem ze szparagów

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Zupa krem ze szparagów – składniki

  • 500g świeżych szparagów (można również użyć mrożonych)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 ziemniak
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 2 łyżki masła
  • Sól i pieprz do smaku

Zupa krem ze szparagów – przepis krok po kroku

  1. Obierz szparagi, usuń zdrewniałe końcówki i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. W garnku rozgrzej masło, dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Smaż, aż cebula będzie miękka i lekko zeszklona.
  3. Dodaj pokrojone szparagi i ziemniaka. Smaż przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu.
  4. Zalej warzywa bulionem warzywnym. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż szparagi i ziemniak będą miękkie.
  5. Zupę zblenduj na gładki krem za pomocą blendera ręcznego lub w tradycyjnym blenderze.
  6. Wlej śmietanę do zupy i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  7. Po kilku minutach gotowania, zupa krem ze szparagów jest gotowa do podania.

Smacznego!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *