Zupa krem z pieczarek

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Zupa krem z pieczarek – składniki

  • 500g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki do dekoracji

Zupa krem z pieczarek – przepis krok po kroku

  1. Na patelni rozgrzej masło.
  2. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż aż będą miękkie i lekko złociste.
  3. Dodaj pokrojone pieczarki i smaż przez około 10 minut, aż zmiękną i puścią sok.
  4. Wlej bulion warzywny i gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut.
  5. Zmiksuj zupę blenderem na gładki krem.
  6. Dodaj śmietanę kremówkę i dokładnie wymieszaj.
  7. Sezonuj solą i pieprzem według własnego smaku.
  8. Podgrzewaj zupę jeszcze przez kilka minut.
  9. Serwuj zupę krem z pieczarek posypaną posiekaną natką pietruszki.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *