Kruche ciasteczka maślane

Czas przygotowania:

40 min.

Czas gotowania:

15 min.

Łączny czas:

55 min.

Ilość porcji:

8

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

Międzynarodowa

Kruche, maślane ciasteczka z dżemem, konfiturą, marmoladą lub czekoladą są pyszne, a ich pieczenie to doświadczenie mistyczne. Z kilku prostych składników powstają chrupiące, aksamitne, słodkie ciasteczka – tylko z ich kształtem bywa różnie – nie mogłam się zdecydować na jeden wzór – Wam też popróbować różnych kształtów i dodatków. Po zjedzeniu całej tacki nadal nie mam swojego ulubionego wzoru, następnym razem też przygotuję ciasteczkowy misz-masz. Wiecie może gdzie można kupić maszynkę do ciastek z maszynki? Karol wspomina babcine ciastka z maszynki i mówi, że właśnie takie są najlepsze. Kruche ciasto jest to samo do obu rodzajów.

Kruche ciasteczka maślane – składniki

  • 330 gramów mąki pszennej
  • 200 gramów masła
  • 100 gramów cukru pudru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • dodatki: powidła śliwkowe, truskawkowy dżem, mleczna roztopiona czekolada i co tam jeszcze lubicie.

Kruche maślane ciasteczka – przepis

  1. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i solą, dodać zimne masło pokrojone w kostkę i 1 jajko. Energicznie zagnieść ciasto rękami. Podzielić na 2-3 części i zawinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na około 20 minut. Ja dzielę ciasto na kawałki – żeby się szybciej chłodziło.
  2. Zimne ciasto rozwałkować na blacie oprószonym mąką i zacząć ciasteczkową zabawę. Wycinajcie ciastka nożem, szklanką lub kieliszkiem i twórzcie swoje ulubione ciasteczka. Moim hitem zostały trójkątne ufo z powidłami śliwkowymi lub z dżemem truskawkowym – pamiętajcie tylko, że w piekarniku konfitura płynie – dlatego trzeba zabezpieczyć brzegi ciastek. Dobrym patentem jest wycięcie kółka, a na nim położenie kolejnej warstwy ciasta – tylko, że z dziurką na dżem – to to piękne, okrągłe ciasteczko na pierwszym planie.
  3. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w 200 stopniach przez około 10 minut – lub do czasu lekkiego zbrązowienia. Wstawiać do rozgrzanego piekarnika i nie spuszczać ciastek z oka.
  4. Polecam też pieczenie ciastek bez dodatków – można je dekorować po pieczeniu np. roztopioną czekoladą lub lukrem.
  5. Kruche ciasteczka doskonale pasują do kawy, herbaty lub jako lekki, wielkanocny deser. Nie są byt słodkie – są idealne.
CZYTAJ  Łopatka wieprzowa pieczona z czosnkiem i majerankiem

maślane, kruche ciastka

kruche ciastka

5/5 - (2 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

2 komentarze

  1. Prosty i fajny przepis nie sprawi problemu nawet mężczyźnie 😉 Sama chętnie wypróbuję 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *