Kruche ciasteczka maślane
Czas przygotowania:
40 min.
Czas gotowania:
15 min.
Łączny czas:
55 min.
Ilość porcji:
8
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
Międzynarodowa
Kruche, maślane ciasteczka z dżemem, konfiturą, marmoladą lub czekoladą są pyszne, a ich pieczenie to doświadczenie mistyczne. Z kilku prostych składników powstają chrupiące, aksamitne, słodkie ciasteczka – tylko z ich kształtem bywa różnie – nie mogłam się zdecydować na jeden wzór – Wam też popróbować różnych kształtów i dodatków. Po zjedzeniu całej tacki nadal nie mam swojego ulubionego wzoru, następnym razem też przygotuję ciasteczkowy misz-masz. Wiecie może gdzie można kupić maszynkę do ciastek z maszynki? Karol wspomina babcine ciastka z maszynki i mówi, że właśnie takie są najlepsze. Kruche ciasto jest to samo do obu rodzajów.
Kruche ciasteczka maślane – składniki
- 330 gramów mąki pszennej
- 200 gramów masła
- 100 gramów cukru pudru
- 1 jajko
- szczypta soli
- dodatki: powidła śliwkowe, truskawkowy dżem, mleczna roztopiona czekolada i co tam jeszcze lubicie.
Kruche maślane ciasteczka – przepis
- Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i solą, dodać zimne masło pokrojone w kostkę i 1 jajko. Energicznie zagnieść ciasto rękami. Podzielić na 2-3 części i zawinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na około 20 minut. Ja dzielę ciasto na kawałki – żeby się szybciej chłodziło.
- Zimne ciasto rozwałkować na blacie oprószonym mąką i zacząć ciasteczkową zabawę. Wycinajcie ciastka nożem, szklanką lub kieliszkiem i twórzcie swoje ulubione ciasteczka. Moim hitem zostały trójkątne ufo z powidłami śliwkowymi lub z dżemem truskawkowym – pamiętajcie tylko, że w piekarniku konfitura płynie – dlatego trzeba zabezpieczyć brzegi ciastek. Dobrym patentem jest wycięcie kółka, a na nim położenie kolejnej warstwy ciasta – tylko, że z dziurką na dżem – to to piękne, okrągłe ciasteczko na pierwszym planie.
- Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w 200 stopniach przez około 10 minut – lub do czasu lekkiego zbrązowienia. Wstawiać do rozgrzanego piekarnika i nie spuszczać ciastek z oka.
- Polecam też pieczenie ciastek bez dodatków – można je dekorować po pieczeniu np. roztopioną czekoladą lub lukrem.
- Kruche ciasteczka doskonale pasują do kawy, herbaty lub jako lekki, wielkanocny deser. Nie są byt słodkie – są idealne.
Mmm, cudownie te ciasteczka wyglądają 🙂
A ciasteczka z maszynki też pamiętam 🙂
Prosty i fajny przepis nie sprawi problemu nawet mężczyźnie 😉 Sama chętnie wypróbuję 🙂