Kurczak z czosnkiem czyli chińska uczta gotowa w 20 minut
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
0 godz. 10 min
Łączny czas:
0 godz. 20 min
Ilość porcji:
3-4
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
chińska
Kurczak z czosnkiem czyli wspaniałe, azjatyckie danie z delikatnym czosnkowym kurczakiem w roli głównej. Uwielbiam to danie ze zwykłym, białym ryżem do tego trochę sosu sojowego i chińska uczta gotowa w 20 minut. Nie żałujcie czosnku – może wydawać się go dużo, ale właśnie o to chodzi w tym daniu. Ja dodaję jeszcze szczyptę świeżej chilli, która delikatnie podostrza smak kurczaka.
Kurczak z czosnkiem – składniki
- 400-500 gramów filetu z kurczaka
- 2-3 łyżki skrobi kukurydzianej
- trzy ząbki czosnku
- kawałek świeżego chilli (opcjonalnie)
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Kurczak z czosnkiem – przepis
- Filet z kurczaka należy umyć, oczyścić z żyłek itp, pokroić w około 2-3 cm kostkę oraz dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym.
- Mięso przekładamy do osobnej miski i obficie doprawiamy solą oraz pieprzem. Dosypujemy skrobię kukurydzianą i dokładnie obtaczamy mięso w mące.
- Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy czosnek oraz chilli (jeśli lubicie ostre dania). Czosnek smażymy na małym ogniu około 2 minuty.
- Zwiększamy ogień i dodajemy mięso. Kawałki kurczaka rozkładamy na całej patelni i smażymy przez 2-3 minuty. Dopiero kiedy kurczak dokładnie się usmaży z jednej strony wtedy przekładamy kawałki kurczaka i smażymy kolejne 2-3 minuty z drugiej strony.
- Zdejmujemy kurczaka z ognia i przed podaniem dajemy mu odpocząć 1-2 minuty.
- Podajemy z ryżem. Doskonale smakuje też z gotowanym brokułem.
Kurczak z czosnkiem to rarytas, radzę spróbować z cebulą zamiast czosnku,bo nie każdy lubi czosnek.W każdym razie „wiem co jem”.