Kurczak z czosnkiem czyli chińska uczta gotowa w 20 minut

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

0 godz. 10 min

Łączny czas:

0 godz. 20 min

Ilość porcji:

3-4

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

chińska

Kurczak z czosnkiem czyli wspaniałe, azjatyckie danie z delikatnym czosnkowym kurczakiem w roli głównej. Uwielbiam to danie ze zwykłym, białym ryżem do tego trochę sosu sojowego i chińska uczta gotowa w 20 minut. Nie żałujcie czosnku – może wydawać się go dużo, ale właśnie o to chodzi w tym daniu. Ja dodaję jeszcze szczyptę świeżej chilli, która delikatnie podostrza smak kurczaka.

Kurczak z czosnkiem – składniki

  • 400-500 gramów filetu z kurczaka
  • 2-3 łyżki skrobi kukurydzianej
  • trzy ząbki czosnku
  • kawałek świeżego chilli (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Kurczak z czosnkiem – przepis

  1. Filet z kurczaka należy umyć, oczyścić z żyłek itp, pokroić w około 2-3 cm kostkę oraz dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym.
  2. Mięso przekładamy do osobnej miski i obficie doprawiamy solą oraz pieprzem. Dosypujemy skrobię kukurydzianą i dokładnie obtaczamy mięso w mące.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy czosnek oraz chilli (jeśli lubicie ostre dania). Czosnek smażymy na małym ogniu około 2 minuty.
  4. Zwiększamy ogień i dodajemy mięso. Kawałki kurczaka rozkładamy na całej patelni i smażymy przez 2-3 minuty. Dopiero kiedy kurczak dokładnie się usmaży z jednej strony wtedy przekładamy kawałki kurczaka i smażymy kolejne 2-3 minuty z drugiej strony.
  5. Zdejmujemy kurczaka z ognia i przed podaniem dajemy mu odpocząć 1-2 minuty.
  6. Podajemy z ryżem. Doskonale smakuje też z gotowanym brokułem.
kurczak czosnkowy
kurczak czosnkowy
5/5 - (3 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Jeden komentarz

  1. Kurczak z czosnkiem to rarytas, radzę spróbować z cebulą zamiast czosnku,bo nie każdy lubi czosnek.W każdym razie “wiem co jem”.

Skomentuj AmeliaAnuluj odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *