Grillowana pierś z kurczaka w marynacie jogurtowej
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Kurczak z grilla czyli jak obchodzić się z piersią kurczaka, żeby była soczysta i smaczna. Jest to nie lada wyczyn – trzeba uważać żeby kurczak z grilla nie był przesuszony. Mój trik to marynowanie mięsa w jogurcie naturalnym – nie dość, że nie dodajemy tłuszczu to jeszcze idealnie utrzymujemy soczystość kurczaka – oczywiście i tak musimy go pilnować, żeby nie piekł się zbyt długo – ale moim zdaniem marynata jogurtowa to połowa sukcesu. Do kurczaka z grilla świetnie pasuje prosta sałatka z pomidorami.
Oprócz tradycyjnej grillowanej piersi z kurczaka pyszne są też szaszłyki z grilla
Grillowana pierś z kurczaka w marynacie jogurtowej – składniki
- Pierś z kurczaka pokrojona na pół (żeby była trochę cieńsza – zwłaszcza kiedy nie mamy tłuczka w warunkach działkowych)
- Małe opakowanie jogurtu naturalnego
- Sól
- Pieprz
- Kurkuma
- Chilli – ilość w zależności od upodobań
- Czosnek
- Opcjonalnie odrobina soku z cytryny
Grillowana pierś z kurczaka w marynacie jogurtowej – przepis
- Pierś z kurczaka kroimy na cieńsze plastry i marynujemy w jogurcie, soli, pieprzu, kurkumie – nada pięknego koloru, chilli i czosnku.
- Układamy na bardzo rozgrzanym grillu i uważnie obserwujemy – starajcie się trzymać kurczaka na grillu minimalną ilość czasu – oczywiście do momentu kiedy się upiecze.
- Jeśli zdejmiecie go o czasie – zyskacie pyszne, soczyste i delikatne danie.
Doskonale pasuje do niego sos czosnkowy z kawałkami ogórka na bazie jogurtu i majonezu – przepis na tzatziki niebawem. Poniżej propozycja sałatki: sałata, pomidor koktajlowy sos z ziół, oliwy i cytryny