Lane kluski – jak je zrobić?
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Bardzo smaczne, delikatne i proste w przygotowaniu lane kluski to dodatek do np. rosołu, zupy pomidorowej oraz do mleka (zupy mlecznej znienawidzonej przeze mnie). W środy nie chodziłam do przedszkola, bo na śniadanie była zupa mleczna ha, ha, ha. Zostawałam w domu z dziadkiem i nic nie jedliśmy, bo dziadek też był niejadkiem ha, ha, ha.
Lane kluski – składniki
- dwa jajka
- pięć czubatych łyżek mąki pszennej
- trzy łyżki wody
- szczypta soli
Lane kluski – przepis
- Aby konsystencja klusek lanych była lejąca należy najpierw wbić do miksera jajka, miksować je potem wlać wodę, następnie dosypywać mąkę stale miksując, nie zapominając o soli. Jeśli chcecie szybko zrobić kluski bez brudzenia miksera – możecie też wymieszać energicznie składniki w kubku.
- Jeżeli Waszym zdaniem ciasto jest za gęste dolewamy wody, jeżeli za rzadkie dosypujemy mąki.
- Do gotującej się wody w dużym garnku wlewamy cienkim strumieniem ciasto.
- Można to robić przez lejek, lać z worka z odciętym rogiem albo bezpośrednio z miksera wlewać.
- Kiedy całość ciasta wlejemy, lekko mieszamy kluski, delikatnie pomagamy wypłynąć im na powierzchnię.
- Gdy kluski już wypłyną, a woda ponownie zacznie wrzeć wtedy odcedzamy kluski (nie przelewamy zimną wodą).
- Można kluski gotować wlewając bezpośrednio do rosołu lub zupy pomidorowej, ale to ryzykowne dla niewprawionych (rosół może zmętnieć).
Lane kluski podajemy:
- w rosole
- w zupie pomidorowej
- w zupie jarzynowej
- z sosem pomidorowym
- na słodko z cynamonem
- z owocami i cukrem
- na mleku
Lane kluski są smaczniejsze od wielu makaronów, szybko je się robi, są delikatne i tanie.